INTERVIEW :: Devian
Zoals jullie al hebben gelezen op ME heeft Devian laatst een nieuwe CD afgeleverd. Ik heb het genoegen gehad deze plaat te mogen reviewen. Nu is de band op tour met Deicide, Vader en Samael. Reden genoeg voor een interview dus. Zanger Legion heeft mij te woord gestaan.Ik heb een review gedaan over jullie laatste plaat “God to the Illfated” en ik mag zeggen dat deze erg positief was. Verder kom ik ook niet anders dan goede reacties tegen. In jullie biografie wordt het verleden met Marduk aangehaald, logisch met twee oud leden in de gelederen maar zijn jullie niet bang dat mensen Devian willen vergelijken met Marduk?
Ten eerste bedankt voor de positieve respons. We hebben belachelijk goede reacties gehad tot nu toe van de critici en uit de hele metal gemeenschap dus we kunnen niet gelukkiger zijn aangezien we zelf ook erg tevreden zijn met het resultaat. Vandaar dat de tour nu nog mooier is, om te zien hoe mensen echt uit hun plaat gaan.

Marduk is een groot hoofdstuk uit mijn muzikale verleden, vandaar is het ook logisch dat mensen een vergelijk willen maken met Devian, zelfs de mensen waar ik op shows mee spreek. Ik heb er geen problemen mee. Ik heb mijn verleden nooit willen verbergen, ik ben er trots op evenals ik er trots op ben nu frontman te mogen zijn bij Devian.


Waarom heb je dezelfde stagename aangehouden als in de Marduk-periode? Muzikaal en ook tijdens de liveshows doen jullie toch echt iets anders.
Ik had die naam al eerder, in mijn oude band Ophtalamia. De naam is niet iets wat bij Marduk hoort ondanks dat we hem veel gebruikten, als songtitel, tour, the Marduk Legions…..www.lack-of-fantasy.com hahaha. Het is nog steeds mijn naam, het past bij mijn stem en mijn persoon. I´m Legion for life.


Wat is het grote verschil tussen werken met deze jongens vergeleken met Marduk, bv songwriting, liveshows of tijdens een tour?
Alles met Devian lijkt veel gemakkelijker te gaan, met Marduk hebben we geweldige tijden gekend maar ook tijden met veel frictie. We schrijven allemaal muziek voor de band, het grote verschil zit in het proces hierna: met Devian bouwen we de ideeën uit door veel te repeteren en het geheel te laten groeien door veel aan het overall geheel te denken. Bij Marduk was het na de basisriff klaar omdat we het geheel erg rauw wouden houden. Touren met Devian is “the fucking best” haha en dat is geen gelul, het is lachen en drinken aan een stuk door. Afgelopen lente zijn we zeven weken aan het touren geweest en na het thuiskomen zijn we dezelfde dag nog gaan voorbereiden voor het opnameproces van….Illfated. Gewoon vijf goede vrienden die doen wat ze altijd al wouden doen, moeilijk voor te stellen dat het nog beter kan worden dan dit.


Wat is de invloed van Peter Tagtren op deze CD? Verder is er niet veel anders gedaan dan met het vorige album, zelfde studio, zelfde technische mensen.
Peter heft de hele boel geleid en mijn vocalen zijn opgenomen in “the Abyss”. Hij is De Man, echt geweldig om met hem te werken en hij zorgt ervoor dat je alles eruit haalt wat hij denkt dat erin zit. Ik wou ook wat nieuwe dingen proberen met mijn vocalen op deze plaat vandaar dat Peter een goede coach was om erbij te hebben. Met ons verleden kennen we elkaar natuurlijk al lang, hij kent me als zijn eigen broekzak. Ik hou van Peter, in de studio, in de tourbus, op het podium, met drugs, zelfs in de douche…..hahahaha dat is een geintje, niet in de douche.

Zijn er al plannen voor een derde album? Of ander groot nieuws (headline tour bijvoorbeeld)?
We zijn al halverwege het creatieve proces voor een derde album en nu dus op tour, dat is ook altijd inspirerend, het laat je over dingen nadenken en daardoor realiseer je weer andere dingen. We hebben dus weer druk als we thuiskomen. In februari/maart gaan we in Scandinavie touren met Unleashed en Belphegor en we hebben nog wat andere aanbiedingen voor de lente. Over de zomerfestivals wordt nog gesproken maar er is nog niks officieel. Zoals het er nu naar uitziet gaan we aan het einde van de zomer de studio in en dan in de herfst nog een keer op pad om ….Ilfated te promoten. Stilstaan is achteruitgaan.
Hoe zijn de reacties tijdens deze tour tot nu toe, met bands als Deicide, Samael en Vader zijn jullie toch “de grote onbekende”?
Tot nu toe hebben we eigenlijk alle zalen uitverkocht behalve Tilburg (013) in Nederland, dankzij de winterse chaos die dag. Touren met de eerder genoemde bands is gewoon “fucking killer”, ik heb gevloekt toen we deze tour aangeboden kregen voor oktober afgelopen jaar omdat dan de CD nog niet uit zou zijn maar toen werd de tour verplaats: “Hell Yeah!!” We moeten gewoon met deze tour mee!! Om op deze tour de onbekende te zijn, daarvoor is de tour goed. Drie legendarische namen, zes geweldige bands dat is tot nu toe dus iedere dag een geweldige respons, de tent afbreken dus.


Is er nog iets wat je wilt bereiken met deze band? Met Marduk heb je heel veel bereikt, wil je weer zo groot worden, of is het meer de weg om zo ver te komen die nu interessant is?
Na Panzer Division had ik het idee dat we met Marduk nergens meer heen konden gaan, de band draaide meer om attitude dan iets anders. Het was geen uitdaging meer en dat was voor mij het grootste probleem, een band vraagt veel van je energie, passie en tijd waardoor dat een heel groot obstakel is. Als je er geen lol meer in hebt is het dat niet waard allemaal. Je wil niet ellendig zijn in de metalscène, de mooiste plek op aarde. Met Devian kennen we geen grenzen, we doen er alles aan om de erkenning te krijgen die ons toekomt. En natuurlijk is het een grote worsteling om met een nieuwe band iets te bereiken, in principe moet je zelf betalen om te mogen werken dus je kunt er maar beter zeker van zijn dat dat echt is wat je wil en dat daar echt je hart ligt. Ik loop liever op kapotte schoenen en heb problemen met mijn rekeningen thuis dan dat ik dit bandleven moet missen.

In het begin heette de band Elizium, later, nog voor de eerste CD uitkwam is de naam veranderd in Devian. Waarom deze wijziging en wat houd deze naam precies in?
Klopt, het leek passend op dat moment maar doordat de muziek verder evolueerde werd de naam al snel achterhaald en algemeen vandaar dat we hem aangepast hebben nog voor we de deal met Century Media gesloten hebben. Devian was een naam waar we het allemaal mee eens konden zijn, het is een verbastering van “Devious” (afwijkend) en dat is een geweldige manier om tegen het leven aan te kijken. Mijn originele suggestie was Ninewinged Serpent maar ik was de enige die dat geschikt vond dus zijn we op iets anders uitgekomen.


Vertel eens waarom jullie bassist Roberth Karlsson de band verlaten heeft? En hoe zit het met zijn vervanging?
Ja, we zijn er met zijn allen over eens geweest dat Roberth het te druk had met alle dingen die hij zelf doet aangezien de band ook een tijdsconsumerend beest is. Natuurlijk blijven we vrienden, we kennen elkaar al ruim 20 jaar. Hij is een geweldige vent en hij is de reden dat ik in ’88 met Bathory bekend ben geraakt. Onze nieuwe man heet Carl Stjärnlöv, voor deze herfst kende ik hem helemaal niet maar nu groeit hij bij mij als een schimmel haha. We hebben een geweldige tijd als we samen zijn, hij is echt gestoord. Hij is erg creatief dus we zijn erg benieuwd wat dat brengt voor de nieuwe Devian line-up in de toekomst, hij heeft echt geweldige ideeën voor het geheel.


Volgende passage is letterlijk uit de biografie gehaald: “God to the Illfated” is een sensationele tweede poging die gedoemd is om Devians kwaliteit en boodschap te verspreiden”. Wat is die boodschap?
Rebellie. Vrije wil. Begin iedere dag met wodka. Steek je middelvinger op naar een politieman. Leef. Doe in plaats van denk.


Natuurlijk laten we nu de ruimte aan jou voor een laatste woord aan de lezers.
Holland!! Disneyland voor volwassenen!! Het was geweldig om iedereen te zien deze winter. Maak er een mooie tijd van, we zien jullie snel terug! Horns up!!
Links;
Devian
Devian MySpace
Century Media


REVIEW :: Devian - God To The Illfated

PimbolinovichonWednesday 21 January 2009 - 22:34:22
Read/Post Comment: 0

Alles op deze website draagt © ME Metalhour 2007 - 2012.
Zonder toestemming mag er niks van deze pagina voor potentiële commercie gebruikt worden.
ME Metalhour is niet aansprakelijk te stellen voor acties van bezoekers. ('Notice & Takedown' policy)

Deze site is gesloten. Pim Hofman