Wacken Open Air 2007
Verdorie, eindelijk was het zover! Na weer een heel jaar lang moeten wachten was het eindelijk tijd om onze unholy honger te stillen! Ondanks het weer wat niet mee zat waardoor het bijna gecanceld werd was Wacken 2007 bijna een feit, het enige wat nog ontbrak was de MH crew aanwezig in het prachtige plaatsje Wacken. Lees hier een verhaal, over moed, vriendschap, doorzettingsvermogen en keiharde brute metal!

Allereerst moesten we natuurlijk in Wacken zien te geraken. De oplossing daarvoor was vrij simpel. Aangezien ik (Nathrakh) dit jaar geen auto had om mee te gaan, besloot ik met Pimbolinovitsch en Draaakje mee te reizen. Het reis genootschap ontmoette elkaar dan ook om 8 uur 's avonds op Apeldoorn station om met een door Bock-tours georganiseerde reis naar Wacken te vertrekken. Nadat we eerst 2 vechtende vrouwen in een stadsbus hadden bewonderd (de dreads werden letterlijk uit het hoofd gerukt) die elkaar beschuldigden van het stelen van een telefoon, kwamen we al snel meer langharig tuig tegen en besloten we gezamenlijk opzoek te gaan naar de halte voor Bock-tours. Deze was niet echt goed aangegeven, zeg maar niet. Maar van een aardige taxichauffeur kregen we te horen waar de touringcars aankwamen. Nadat de bus een uur te laat arriveerde konden we eindelijk op weg naar Enschede, waar de laatste groep zou worden opgepikt, om vervolgens door te rijden naar Wacken. De sfeer in de bus zat er best goed in. Mede dankzij Finntroll en gekoelde flesjes bier voor de fantastische prijs van €1,20! Zo mag ik het zien!

Vlak voor de Duitse grens vertelde onze vriendelijke reis begeleider nog eventjes over regeltjes in de bus en waarom Duitsland iets minder relaxed is dan Nederland (iets met riemen om en niet blowen). Mede dankzij de gezelligheid om van de chauffeur en de reis begeleider schoot de reis snel op, en zo ook mijn zelf meegebrachte drank voorraad. De verhalen over een dronken Nathrakh in een bus vol gezellige mensen zal ik jullie besparen. Ondertussen nadenkend over hoe geweldig het weer zou zijn dachten we ook nog even aan de website van Wacken waar stond dat mensen die met de auto kwamen sleeptouwen en sneeuwkettingen mee moesten nemen. Daarbij was het terrein ook nog eens met een HELIKOPTER!! 'droog gefohnt'.. wat moet je dan denken? Dat het allemaal wel goed komt dus! Maar rond een uur of 2, 3 's nachts kwamen er een goed aantal sms'jes binnen over de huidige situatie in het Noorden. "Dude complete chaos hier. ER ZIJN NU AL NOODPLAATSEN!! Je kan nergens staan en wij staan ergens rondom in de drap" aldus Joey Ferwerda (PowerMetalRadio) in een sms'je. Na een slapeloze nacht en een beetje zenuwachtig of het echt zo erg was kwamen we rond een uurtje of 7 aan bij het camping terrein. Daar namen we afscheid van onze mede reizigers die op de gewone manier naar binnen moesten en konden wij met onze backstage passen vrijwel meteen doorlopen. Gelukkig viel de drap reuze mee en waren we blij dat we onze goede schoenen (kisten) aan hadden gedaan, al had het zonder ook gekund.

Na het opzetten van de tent, poging doen tot wat slapen, boodschappen doen en uitbrakken was het eindelijk tijd om naar het festival terrein te gaan. Daar was al heel snel misschien wel de belangrijkste conclusie van het festival te trekken. Allemachtig wat was het druk. Ik wist dat het was uitverkocht maar dat was het in 2006 ook en toen was het (naar mijn idee) veel minder druk. Dit zorgde er dan ook voor dat het vrijwel onmogelijk was om fatsoenlijk iets van de bands mee te krijgen. Wat kan ik dan wel vertellen over de bands die op de eerste dag speelden? Het geluid was prima! Al stond ik vrijwel helemaal achteraan op het veld, alle noten van Sodom waren prima te horen en dat maakte nog best veel goed. Ik besloot Saxon te skippen en naar Týr te gaan. Dat was geen succes. De nieuwe locatie van de Party stage is misschien best handig, maar om hem maar 1 doorgaan te geven die tegelijk in- en uitgang is sloeg nergens op. Het was verschrikkelijk druk (en terecht, want Tyr is vet!) maar je kon er niet in of uit komen. Dat zorgde voor een hele hoop geduw waarbij ook meerdere mensen door de (gelukkig veel) aanwezige ziekenbroeders moesten worden afgevoerd. Geen succes. Behoorlijk geïrriteerd besloot ik terug te gaan naar de tent. Daar hoorde ik een hoop verhalen van de mensen om mij heen over de ellende die ze hebben moeten doorstaan om op het terrein te kunnen komen. Ondanks alle voorzorgen om de maatregelen voor de veiligheid vanwege de modder te handhaven, heeft het voor gigantisch veel problemen gezorgd.

Toegegeven, het was dit of het festival af lassen, maar de ellende was er niet minder om. Ik heb zelfs het verhaal gehoord van iemand die op de maandag was vertrokken (het begon donderdag) en ruim anderhalve dag in de file heeft moeten staan voordat ze het terrein op konden. Daar moest vervolgens de auto worden achtergelaten waarnaar men eerst naar een noodterrein moest, voordat men door kon (zonder auto) naar het echte terrein. Dit laatste deel van het verhaal gold eigenlijk voor iedereen die met de auto kwam. Het was misschien de enige mogelijkheid, maar leuk was het zeker niet. Toch had het wel wat dat de auto's eens niet over het terrein stond. De muziek was er niet minder om, de gezelligheid al helemaal niet en bier? Dat is op Wacken overal te vinden. Dus ik ben voorstander om dit elk jaar zo te doen. Al is het stiekem wel fijn om de auto naast de tent te hebben als je zelf met de auto bent.

Goed, ik had dus mensen gevonden om mee te zeuren en met een hoop bier en Jack Daniels kwam alles voor ons gevoel toch nog goed.
Festival dag 2 begon na maar heel weinig slaap hartstikke goed, toen ik me realiseerde wat me vandaag te wachten stond! Namelijk: een interview met Turbonegro! Later op de dag bleek echter dat dit niet door kon gaan omdat de band pas laat arriveerde en na het optreden meteen weer door moest naar het volgende festival. Zeer jammer, maar we hebben het interview nog een keer tegoed van ze.
Therion was de eerste band die ik deze dag zag. Gelukkig was het een stuk rustiger op het festival terrein en kon ik fijn genieten van deze strakke set. De nieuwe zanger had een prima debuut en kon de nummers van Therion prima brengen. Een zeer goed begin van de dag! Door het wachten op het interview met Turbonegro was de eerst volgende band die ik pas kon zien: Turbonegro! Dit was echt genieten. Met 30000 man: ‘woohoohooo, I’ve got erection!’ roepen is gewoon vet. Het optreden zelf was een aaneenschakeling van hoogtepunten (erections, wat jij wil). Van het nieuwe nummer ‘Do you, do you, do you dig destriction’ tot 'The Age of Pamparius'. Het was allemaal een groot feest.

Ook het eten was dit jaar goed geregeld, misschien wel beter zelfs als vorig jaar, je hoefde nergens echt heel lang te wachten en je kon uit genoeg kiezen. Maar natuurlijk is dat op Wacken nooit zo moeilijk gezien ook de wereldberoemde Wiki-burger stand er weer stond. Ook op de Metalmarkt was genoeg te zien, maar niet veel nieuws vergeleken met anders. De officiële merchandising stand van Wacken vond ikzelf erg tegenvallen. Op de 2e dag was zo goed als alles uitverkocht. Dit zou misschien te maken kunnen hebben met het moeilijke vervoer voor Wacken zelf, maar misschien was het ook wel gewoon een inschattingsfout. In het dorpje zelf was het natuurlijk ook heel erg druk, wat wil je met ruim 72.500 metalheads. Zodoende stond er ook dit jaar weer een enorme rij voor de 2 supermarkten.

Later op de dag was het tijd om te gaan genieten van mijn grote muzikale held: Mambo Kurt! Hij mocht dit jaar 4x spelen en wat mij betreft speelt hij dagelijks. Vandaag mocht hij spelen in de Beergarden en dan is het helemaal hemel op aarde. Alle rock en metal hits van de afgelopen 30 jaar werden vakkundig verkracht op zijn Heimorgel. Hulde en petje af!
Daarna was het tijd om Dimmu Borgir te zien. Een band waar veel over te zeggen valt en wat ik zal samenvatten met een voorval tijdens dit optreden. Shagrat riep tot de menigte: ‘Do you wanna hear some new shit?!’ Waarop het publiek volmondig antwoordde: ‘NOOOOOOO!!!!’ Waarna Shagrat zich wanhopig afwendde. Het concert zelf was vrij zielig. Slecht geluid, weinig leuke nummers en een irritante agressieve sfeer in het publiek. Ik besloot dan maar om fijn een feestje te gaan bouwen bij mijn tent.
De laatste dag van dit festival was een bijzondere: Immortal is herrezen en vandaag zouden we dat ondervinden.

Eerst heb ik echter nog het optreden van Dir en Grey meegepikt. Na een intro van typisch Japanse blije housebeats begon de band. Ondanks dat het dat de zanger duidelijk bezeten was van de drugs, moet ik wel even diep respect betuigen voor wat hij allemaal uit zijn strot wist te halen! Het enige wat dit optreden dan ook naar beneden haalde was het gedrag van de zanger. Het was nogal typisch… Hij trok bijvoorbeeld zo hard aan zijn eigen mondhoeken totdat ze gingen bloeden en zong gewoon vrolijk (en fantastisch!) door. Toen hij echter zijn borst ook nog begon te bewerken met scheermesjes vond ik het toch te zielig worden. Erg jammer en niet nodig.

Daarna was het tijd om Type O Negative te bewonderen. Wat mij betreft een verademing. Eindelijk hing de relaxte Wacken sfeer op het terrein en een mooie zonsondergang en Type O Negative deden de rest. Peter had het zwaar, maar ik vond niet dat het af deed aan de intensiteit van het optreden. Misschien wel mijn hoogtepunt van dit jaar. Toen was het voor mij tijd om me te gaan mengen tussen de vele mensen die waren afgekomen op de herrijzenis van Immortal! Deze band heeft wat mij betreft ook alle recht om door te blijven gaan. De overtuigingskracht waarmee de nummers werden gebracht sloeg over op het publiek (als was het eigenlijk wel een soort van thuiswedstrijd tegen een 3e rangs amateurclubje) en Immortal leefde weer. Wat wel jammer was is dat de nummers soms werden stilgelegd om te kunnen vuurspuwen en andere zeer metal verantwoorde dingen te kunnen doen. Misschien toch maar eens naar een 4e bandlid zoeken (voor de showelementen dan!) of gewoon wat geld uitgeven aan een paar extra entertainers. Voor mij was dit de prima afsluiting van een al met al toch geslaagd Wacken festival. Maar voordat mijn eindconclusie komt moet ik eerst nog terug naar Nederland.

Na een nacht met alweer veel te weinig slaap moesten we ook veel te vroeg op om terug te gaan naar onze bus. Helaas was hij lastig te vinden en stond er hier ook weer niks aangegeven. Het wisselen van reisleider en chauffeur hielp ook niet mee aan de duidelijkheid van in welke bus we moesten zitten. Door de deskundigheid van Pimbolinovich die nog steeds geen Duits kan en weinig aan het telefoongesprek met de buschauffeur had, werd de bus uiteindelijk toch gevonden. De bus was opnieuw hartstikke gezellig, schoon en gevuld met black metal klanken. Zoals het hoort dus! Omdat de buschauffeur niet van metal hield en eigenlijk alleen maar van Duitse Slager muziek, draaiden we speciaal voor hem toen we de Nederlandse grens overkwam een nummertje van André Hazes. Toen die herrie voorbij was begon tot de grote teleurstelling van de chauffeur de fatsoenlijke herrie weer in de vormen van Taake en Mayhem. Halverwege de middag waren we weer in Apeldoorn en ging het reisgenootschap vermoeid en voldaan uit elkaar.

Even voor het gemak op een rijtje wat goed was en wat niet;

De goede punten:
- Zeer gave en gevarieerde line-up
- Erg goed geluid
- Nog beter eten
- Zeer goede aanwezigheid politie, brandweer, ambulance e.d.
- Strakke organisatie wat veranderingen in planning betreft *
- Mambo Kurt 4x
- Zoals altijd ontzettend veel leuke mensen
- Nu al zin in 2008 (al wil ik nog wel een grote death/black band in de line-up!

De minder goede punten:
- Veel te druk (ik hoorde geruchten over extra verkochte kaarten)
- Schandalig dat de halve merchandise was uitverkocht na de 1e dag
- Belachelijk dat er op de laatste dag niet overal drinkwater meer was
- Knullig dat de bekers/bordjes/andere disposals op waren op de laatste dag
- Treurig van de enkele in/uitgang bij de Party stage

* Al het gedoe met het ondergelopen terrein was natuurlijk geen pretje. Ondanks hoe onplezierig alles misschien is verlopen, is het wel op de beste manier zo goed mogelijk opgelost. Werkelijk alles is geprobeerd om het festival door te laten gaan waarvoor mijn dank, hulde en respect!


Foto's
Wacken 2007Busreis
Door; Nathrakh, Draaakje & Pimbolinovich

Links;
Wacken Open Air
Metaltix

PimbolinovichonTuesday 11 September 2007 - 17:50:34
Read/Post Comment: 0

Alles op deze website draagt © ME Metalhour 2007 - 2012.
Zonder toestemming mag er niks van deze pagina voor potentiële commercie gebruikt worden.
ME Metalhour is niet aansprakelijk te stellen voor acties van bezoekers. ('Notice & Takedown' policy)

Deze site is gesloten. Pim Hofman